Anglie- Londýn květen 2013

17. května 2013

První květnový den se skupina žáků z druhého stupně vydala společně s vyučujícími na poznávací zájezd do Londýna a jeho blízkého okolí.

1.5. Všichni účastnící zájezdu se sešli v 8:30 před budovou školy, kde byl již přistaven autobus. Díky tomu, že byli opravdu všichni dochvilní, naložili jsme naše zavazadla a vyrazili jsme na dlouhou cestu směr Londýn o něco dříve, než bylo původně plánováno. V Havlíčkově Brodě jsme nabrali druhou skupinu z tamější základní školy, se kterou jsme měli společný cíl cesty. Poté jsme pokračovali směr Praha, kde jsme vyměnili řidiče a nastoupila zde rovněž naše paní průvodkyně. A poté už nic nebránilo tomu jet směrem na hraniční přechod Rozvadov, přes Německo, Belgii, Francii až do přístavu Calais.

2.5. V 5:30 jsme najeli autobusem na trajekt anglické společnosti, abychom přepluli kanál La Manche a dostali se tak konečně na území Británie. Obloha byla zatažená, ale čím více jsme se blížili Londýnu, o to intenzívněji svítilo sluníčko a s příjezdem do Londýna jsme již měli zcela modrou oblohu bez mráčku. 1. Den pobytu v Londýně byla na programu celodenní prohlídka Londýna. Nabalili jsme si tedy batůžky jídlem, pitím, foťákem a deštníkem a vyrazili jsme do metropole Anglie. Při procházení městem jsme si postupně prohlédli Westminster Abbey (budova opatství), budovy parlamentu, Buckinghamský palác (oficiální londýnské sídlo britské královny), Trafalgar Square ( náměstí v centru Londýna připomínající bitvu u Trafalgaru z roku 1805), Piccadilly Circus (známé náměstí v Londýně s neonovými reklamami). Rovněž jsme měli možnost navštívit jedno z nejslavnějších hračkářství The Hamleys, kde se všichni vrátili do dětských let. K večeru jsme se přesunuli k London Eye ( 135 m vysoké vyhlídkové kolo), odkud jsme měli krásný výhled na celý Londýn z neuvěřitelné výšky. I přes strach z výšek, který se u některých žáků objevil, jsme výhledem byli nakonec všichni nadšení. Poté jsme se přesunuli na ubytování, kde jsme se po náročné cestě a celodenním putování osprchovali a zalezli pod peřinu.

3.5. Třetí den zájezdu byla na programu prohlídka královského zámku The Windsor. Samozřejmě jsme využili možnosti navštívit toto venkovské sídlo královny Alžběty II. Měli jsme možnost prohlédnout si krásnou katedrálu a rovněž i místnosti zámku s nádhernými interiéry. Při procházení areálem nám přálo štěstí a viděli jsme pochodovat královskou gardu a rovněž jsme v dálce zahlédli nejstarší chlapeckou školu Eton college. Poté jsme se autobusem přesunuli jen o kousek dál do zábavního parku Legoland. Děti byly celé nedočkavé a zábavní park plný miniatur postavených z kostiček lega a atrakcí si patřičně užili. Plni různých zážitků jsme usedli do autobusu a přesunuli se opět na ubytování.

4.5. Dopoledne jsme se z ubytování přesunuli do finanční čtvrti Londýna The City, kde jsme si prohlédli Katedrálu svatého Pavla (St. Paul's Cathedral je sídlem londýnského arcibiskupa), Millenuim Bridge (350m dlouhá lávka pro pěší), Tate Modern (galerie moderního umění vybudovaná v nepoužívané tepelné elektrárně), Tower Bridge (modro-bílý most přes řeku Temži z roku 1894), The Tower (místo, kde jsou uloženy korunovační klenoty). Odpoledne jsme ještě prošli přes Doky Svaté Kateřiny a poté jsme se vláčkem přesunuli do čtvrti Greenwich, kde jsme překročili nultý poledník. Ve večerních hodinách jsme se vydali autobusem na zpáteční cestu do České republiky.

5.5. Po 24 hodinové cestě autobusem jsme se ve večerních hodinách vrátili před naši základní školu, kde na žáky již čekali rodiče .
Během poznávacího zájezdu jsme měli možnost blíže poznat hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, mohli jsme obdivovat krásy starších historických budov i krásy nových prosklenných budov. Využili jsme tamější dopravu, svezli jsme se metrem, typickým červeným patrovým autobusem doubledeckrem a vláčkem. Rovněž jsme měli možnost projít několika anglickými parky, které byly plné nejen lidí (protože bylo slunečné počasí), ale rovněž jsme se mohli kochat pohledy na rozkvetlé záhony plné různě barevných květin a nádherně upravené trávníky.

Doufám, že se zájezd všem žákům i vyučujícím líbil a doufám, že takovýchto poznávacích zájezdů bude více a že budeme moci se žáky poznávat krásy dalších zemí, zdokonalovat se v cizích jazycích a ověřit si, že výuka anglického jazyka je pro cestování velmi důležitá.

Velký dík za možnost vycestovat určitě patří také SMO, za poskytnotnutou dotaci!!!!

Nakoukněte alespoň na některé fotografie, které jsme ze stovek nafocených vybrali.
Dole si také můžete stáhnout prezentaci, která vypovídá o tom, jak zajmavá cesta to byla a co všechno jsme za ten krátký čas zažili a viděli.

Jak šikovné byly děti a jak si musely poradit s angličtinou a jak dobře se jim to dařilo sice z fotek nepoznáte, ale my to můžeme potvrdit!!!
Soubor ve formátu video/wmv

Londýn 2013

Typ souboru: *.wmv | Velikost souboru: 96.584KB | Počet stažení: 474x

Přehled starších článků | Autor: Mgr. Zuzana Onderková | Počet přečtení: 1421x


Partneři naší školy


 

Další informace

Partneři naší základní školy Gen. Píky

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

Základní škola Ostrava
Gen. Piky 13A
příspěvková organizace
Ostrava, 702 00

IČ:     709 339 28
DIČ : CZ 709 339 28
IZO:   102 508 119
Tel.:   596 612 102
Fax:   596 637 257
ID datové schránky: 6vqmqrp

sekretariat@zsgepiky.cz
www.zsgepiky.cz
 

Další informace