26. května 2015
Těsto:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek vlažného mléka
1 x kvasnice
3 lžíce olivového oleje
špetka soli
špetka třtinového cukru
Na potření:
spařená rajčata
bazalka
koření na pizzu
špetka soli
špetka třtinového cukru
Na ozdobení:
strouhaný sýr výraznější chuti
šunka
žampiony
Postup:
1. Smícháme mouku a uděláme dolík. Do dolíku nalejeme vlažné mléko a rozdrobíme kvasnice. Nakonec přidáme olej, sůl a cukr, dobře promícháme a necháme hodinu v teple kynout.
2. Připravíme si směs na potírání. Spaříme rajčata, odstraníme slupku, nakrájíme je na kousky a podusíme ve vlastní šťávě – můžeme přidat i trochu vody. Dochutíme kořením, solí a cukrem a necháme vychladnout.
Po vykynutí těsta jej vyválíme a rozdělíme na 4 – 5 menších bochánků. Každý zvlášť vyválíme do tenká a dáme na vymazaný kulatý plech. Potřeme směsí z rajčat a odzobíme dle chuti. My jsme daly sýr chedar, šunku a žampiony.
Pečeme v rozehřáté troubě na maximální teplotu po dobu 10 – 20 minut dle výkonnosti trouby.
Zdravá zmrzlina
Venku sice počasí nic moc, ale alespoň je čas věnovat se nějakému tomu kuchtění a zkoušení nových dobrůtek.
Sluníčko se nám snad zase brzy ukáže, tak přidáváme tip na zdravou zmrzlinu.
nízkotučný tvaroh
banán
rozmačkané jahody
chia semínka
přisladit stévii či flavDrops
Postup:
Vše smícháme a necháme zmrznout v mražáku. Po vyjmutí necháme trochu povolit, rozmixujeme a můžeme mlsat.
Ovocný koktejl
jahody
banán
mléko (dle potřeby)
Postup:
1. Jahody, banán a mléko rozmixujeme v mixéru.
2. Přidáme třtinový cukr podle vlastní chuti.
Zdravé sušenky z ovesných vloček
jablko (1 ks)
banán (1 ks)
ovesné vločky ( 2 šálky )
bílý jogurt (1 kelímek )
med ( 1 polévková lžíce )
skořice
kypřicí prášek do pečiva (1 PL)
tmavá čokoláda
vlašské ořechy
rozinky
mléko (dle potřeby)
Postup přípravy zdravých sušenek:
1.Jablko nastrouháme a smícháme spolu s rozmačkaným banánem a vločkami.
2.V druhé míse smícháme jogurt s medem, skořicí a kypřicím práškem.
3.Obě směsi promícháme a přidáme další ingredience dle chutí a nápadu (např. nastrouhanou čokoládu či rozinky).
4.Těsto zjemníme mlékem podle potřeby.
5.Z hmoty lžící vytvarujeme malé sušenky, které ukládáme na pečicí papír.
6.Pečeme cca 15 minut na 180°C.
Dobrou chuť
Na Velikonoce jsme pro vás připravily lívance z ovesných vloček. Ozdobit si je můžete podle libosti. My jsme se inspirovaly nacházejícími svátky a vytvořily obličeje zajíčků, kozlíků a jiných velikonočních symbolů.
Velikonoční lívance z ovesných vloček
40g ovesných vloček
bílý jogurt
vajíčko
lžíce pohankové mouky
různé druhy ovoce
Ovesné vločky smícháme s bílým jogurtem (2 lžíce), vajíčkem a půlkou rozmačkaného banánu. Smažíme na másle. Nakonec ozdobíme kousky ovoce. Dobrou chuť a krásné Velikonoce!
Vajíčková pomazánka se sýrem cottage
Budeme potřebovat:
• 4 vejce
• 1 sýr cottage
• petrželka
• jarní cibulka
• sůl
• pepř
• cereální rohlíky
Postup:
Vejce uvařte na tvrdo. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte do misky. Smíchejte se sýrem cottage, osolte a opepřete. Nakonec přidejte jemně nakrájenou petrželku a jarní cibulku a vše promíchejte.
Rohlíky nakrájíme na kolečka a potřeme pomazánkou. Můžeme ozdobit kousky rajčat a petrželky.